COAG DENUNCIARÀ LES GREUS CONSEQÜÈNCIES QUE L'OMC I ELS TRACTATS DE LLIURE COMERÇ TENEN PER A l'AGRICULTURA SOCIAL I PROFESSIONAL I LA DESTRUCCIÓ DE LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA

En el marc de la Coordinadora Europea Via Pagesa, una delegació de COAG  encapçalada per Javier Sánchez, Ángeles Santos i Luís Pérez, participa en els actes i mobilitzacions d’agricultors organitzades per la Via Pagesa a la ciutat suïssa per a denunciar l’impacte de l’OMC i dels tractats de lliure comerç (TLC) en les petites i mitjanes explotacions  i la seva relació amb la crisi alimentària mundial.

Madrid, 10 de juny de 2022. La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) alertarà en el pròxim cim de l’OMC que la pèrdua de sobirania alimentària provocada pels acords de l’OMC i TLC impulsa la urberització del camp i destrueix l’agricultura social, familiar o professional. Una delegació de COAG, juntament amb altres organitzacions de ECVC, encapçalada per Javier Sánchez, Ángeles Santos i Luís Pérez, participa en els actes i  mobilitzacions d’agricultors organitzades per la Via Pagesa amb motiu de la 12a Conferència Ministerial de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que del 12 al 15 de juny se celebra a Ginebra. 

 “L’actual crisi evidencia que els governs han perdut la seva sobirania alimentària, la capacitat política per a decidir sobre qüestions agroalimentàries i garantir així la seguretat alimentària dels seus ciutadans. Avui a Espanya un 7% d’empreses agràries, en la majoria dels casos de la mà de fons d’inversió especulatius,  acaparen ja el 40% de la producció agrària, expulsant del camp a centenars de petites i mitjanes explotacions. Volem que quatre CEOs decideixin el què mengem i a quin preu?, ha subratllat Javier Sánchez, representant de COAG en la Coordinadora Europea Via Pagesa.

En aquest sentit, el coordinador de Joventuts Agràries de COAG, Luis Pérez, ha apuntat que mentre que la UE continue impulsant a través de l’OMC i els Tractats de lliure comerç la desregulació dels mercats,  afavorint les importacions sense respectar les normatives internes de la UE,  la nostra sobirania alimentària (capacitat de decidir sobre les polítiques agràries i alimentàries per a garantir a la ciutadania un model d’agricultura i alimentació sa i sostenible) s’anirà perdent amb passes de gegant. “La crisi alimentària actual, no obeeix exclusivament a l’efecte de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna. Té a més i clar component especulatiu. En el cas dels cereals és il·lustratiu. En la borsa de París, referència en blat, s’ha passat en un any d’un 23% d’operadors especulatius a un 72%.  És a dir, 7 de cada 10 dels quals compren blat no volen fer pa, sinó pastar beneficis especulant amb la crítica situació a nivell global. Per a la UE suposa un seriós problema d’augments de costos per a l’alimentació animal, però en altres parts del món, cas del nord d’Àfrica, suposa condemnar a milions de persones a la fam. És imprescindible recuperar i respectar la sobirania alimentària dels països i dels pobles”, ha afirmat Ángeles Santos, ramadera i integrant de la Comissió Executiva de COAG.

Conseqüències de l’OMC i el lliure comerç

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.