COAG demana ajudes per als productors de fruites i hortalisses afectats per les gelades més nocives dels últims 42 anys

  • “Es necessita liquiditat. En molts casos es va avançar la compra d’inputs per a la campanya davant l’espiral alcista els preus i ara no s’utilitzaran per la pèrdues de la collita”, ha apuntat Andrés Góngora.
  • A més de les demandes en problemàtica de les gelades, s’han traslladat les principals reivindicacions del sector.

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) reclama al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació un paquet extraordinari d’ajudes per als agricultors/as de fruites i hortalisses afectats per les fortes gelades de l’última setmana en les principals regions productores. El preocupant escenari a conseqüència de les mateixes va marcar la reunió bilateral mantinguda ahir pels responsables de fruites i hortalisses de COAG i alts càrrecs del MAPA per a analitzar la difícil situació per la qual es travessen les petites i mitjanes explotacions hortofructícoles, així com per a exposar les seves principals reivindicacions.

 “Ens trobem davant una de les gelades més nocives dels últims 42 anys i hi ha una enorme sensació de  impotència i ràbia entre els productors. És una situació estesa en produccions de llenyosos, en fruita d’os, de llavor o fruita seca, però també en algunes hortalisses, que ha afectat a molt diverses zones de producció, i que per a les petites i mitjanes explotacions pot ser el cop definitiu”, ha subratllat Andrés Góngora, responsable del sector de fruites i hortalisses de COAG. 

La situació de les persones joves amb inversions recentment efectuades i falta d’ingressos per la pèrdua de collita, els situa en un greu risc d’abandó. Ni tan sols els sistemes anti-gelades han permès evitar les desgràcies, mentre que les assegurances mostren clares limitacions per a garantir la renda de les explotacions enfront d’aquests esdeveniments. A més, en molts casos i,  donat el context inestable actual, es van realitzar compres anticipades d’inputs per a assegurar el proveïment en la campanya i per a afrontar problemes de pujades de preus que ara no s’utilitzaran.

COAG ha reclamat mesures urgents amb suports a la liquiditat, absolutament necessàries per a mantenir als agricultors i agricultores en el sector, així com millores en les assegurances agràries, que ja no s’adapten a aquesta situació de crisi climàtica. En aquest sentit, es necessitaran millors cobertures i un suport més decidit per part de les administracions en el seu finançament.

A més de la problemàtica de les gelades, s’ha realitzat un repàs a la situació de pèrdua de rendibilitat del sector en un context de creixement de costos i de la liberalització del comerç, amb unes importacions en una clara posició de competència deslleial, i que a més, venen acompanyades de plagues per a les quals no tenim protecció. També s’ha analitzat les possibilitats que ofereix l’aplicació de la renovada Llei de Cadena i l’estructura de la nova PAC. En aquest punt, s’ha reclamat l’aplicació contundent d’aquesta Llei, el control efectiu de les importacions i dels nocius acords de liberalització comercial, així com la creació d’un Observatori d’importacions per a conèixer què entra, en quines condicions i quines taxes es paguen en duanes. D’altra banda, s’ha reclamat un sistema d’Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) al servei de la producció, i no del comerç i els fons d’inversió. És absolutament necessari incrementar els mínims de reconeixement de la OPFH i millorar substancialment les seves mesures de gestió de crisi. Finalment, s’ha demandat que les ajudes als productors de la Palma es concretin, atès que encara no ho han fet en molts casos, i s’ha sol·licitat atenció per a les produccions destinades a la transformació industrial que sostenen un teixit productiu molt rellevant en el medi rural.

En la reunió han participat, per part de COAG, els responsables dels diferents sectors hortofructícoles: Andrés Góngora, membre de la Comissió Executiva i Responsable del sector de Fruites i Hortalisses, Osvald Esteve, Responsable de Fruita Dolça, Pedro Gomariz, Responsable de Cítrics, Francisco Ponce, Responsable de Fruita seca, Hilario Batista, Responsable de Fruita Tropical i Diego Bellido, Responsable de Productes Transformats.

COAG demana ajudes per als productors de fruites i hortalisses afectats per les gelades més nocives dels últims 42 anys

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.