Milers d'agricultors de les comarques més àrides de la conca mediterrània no tindran a penes collita per tercera campanya consecutiva​

Cereals, fruita seca i llenyosos de secà, els cultius més afectats a les províncies de Saragossa, Terol, La Rioja, Lleida, Tarragona, Castelló, València, Alacant, Albacete, Múrcia, Almeria i Granada.

Madrid, 6 de juny de 2024. COAG, ASAJA i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya han reclamat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació la convocatòria urgent de la Mesa de la Sequera davant la crítica situació de milers d’agricultors i ramaders de les comarques més àrides de la conca mediterrània, que no tindran a penes collita per tercera campanya consecutiva.

Cereals, fruita seca i llenyosos de secà (vinya, olivar i fruiters) són els cultius més afectats a les províncies de Saragossa, Terol, La Rioja, Lleida, Castelló, València, Alacant, Albacete, Múrcia, Almeria i Granada. A les comarques amb menor nivell de pluviometria les pèrdues s’eleven per damunt del 70% respecte a un any normal. També és molt delicada la situació per a ramaders d’extensiu de les principals comarques del sud-est espanyol, en el qual la falta de pastures amenaça seriosament la viabilitat de les explotacions. Així mateix, moltes cooperatives travessen situacions complicades amb motiu d’aquestes circumstàncies climàtiques, ja que han vist reduït dràsticament el volum de producte a comercialitzar, mentre han hagut de continuar afrontant els seus costos fixos, amortitzacions, finançament avançat als seus socis, etc.; sense comptar a penes amb activitat econòmica per a sustentar aquesta activitat.

En relació a això, els representants de ASAJA, COAG i Cooperatives traslladaran al ministeri la necessitat d’orquestrar un paquet d’ajudes directes per als agricultors i ramaders professionals de les zones més afectades, així com a les cooperatives afectades pel descens del volum comercialitzable; al mateix temps que demanaran al MAPA que tramite davant la Comissió Europea l’excepcionalitat per sequera d’aquestes comarques perquè tant les ajudes estatals i/o regionals que es puguen aprovar no computen en el règim de “ajudes de minimis”. Això és fonamental perquè no queden exclosos de les ajudes aquells productors que ja van rebre suports econòmics en anys anteriors (i poden depassar el topall establit per la UE)

COAG, ASAJA i Cooperatives Agro-alimentàries demanen al Ministeri d’Agricultura la convocatòria urgent de la Mesa de la Sequera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.