Les organitzacions professionals agràries representatives han consensuat una sèrie de propostes per a salvaguardar el futur dels viticultors espanyols. Les mesures busquen limitar el potencial productiu del sector per a adequar-lo a la situació de mercat. Les propostes s’han remés al Ministeri d’Agricultura, a la Interprofessional del Vi i al Comité d’Organitzacions Professionals Agràries Europees (COPA).
12 de setembre de 2024. Les organitzacions professionals agràries representatives a Espanya, ASAJA, COAG i UPA, han consensuat un document de propostes de gran importància orientades a afrontar la crisi que travessa el mercat del vi. Les mesures van orientades a limitar la producció per a evitar la sobreoferta i adequar la producció a la demanda.
Entre les mesures, que ja han sigut remeses a les Administracions i institucions que han de treballar pel futur del sector del vi, destaca la proposta d’establir una ajuda financera a l’arrancada de vinya, independent de la seua posterior replantació o arrancada definitiva.
També proposen que després d’un període mínim de tres anys i en un termini màxim de sis anys, els productors tinguen la possibilitat de replantar les mateixes superfícies que han sigut objecte d’arrancada, accedint a una ajuda financera. L’agricultor, si així ho decideix, podria aprofitar productivament la superfície objecte d’arrancada. Si un viticultor arranca de manera temporal i no produeix en eixa terra, cobraria anualment un percentatge dels ingressos mitjans de la zona de les últimes tres campanyes, fins que decidisca replantar o arrancada definitiva.
Després del període màxim de 6 anys, les Opes proposen que, si l’agricultor decideix no replantar, se li assigne una compensació econòmica definitiva. Aquesta compensació podria sufragar-se amb fons de la UE, de la Intervenció Sectorial Vitivinícola que no s’hagen executat o dels Estats membres. ASAJA, COAG i UPA proposen també limitar els potencials productius de les vinyes.
Prohibir les noves plantacions en tota la UE
Les OPAs demanen a la Comissió Europea la prohibició de noves autoritzacions de plantació per a tres anys: 2025, 2026 i 2027. Creuen que una mesura d’aquest tipus posaria en pausa l’augment de la vinya europea, avaluaria l’evolució del mercat i donaria un temps als Estats i als productors per a replantejar-se les seues estratègies nacionals.
També proposen, especialment per a després de 2027, potenciar les accions de promoció del vi, també al mercat interior; fixar en el 0% la superfície nacional anual dedicada a noves vinyes; i potenciar el enoturisme. També es demana a Europa una major flexibilitat perquè els Estats membres puguen activar plans de crisis amb més agilitat.