El ministeri d'Agricultura es compromet amb COAG a crear una estratègia nacional sobre el control poblacional del conill

– La situació és crítica i desesperant en el camp espanyol. La plaga de conills afecta ja a 1.400 municipis de 10 CC.AA. Més d’un milió d’hectàrees han sofert danys i les pèrdues s’eleven per sobre dels 800 milions d’euros.
– Des de l’organització agrària han demanat celeritat per a convocar una taula que permeta avaluar la situació i orquestrar mesures de forma unificada a nivell estatal. Mentrestant, han reclamat indemnitzacions per als agricultors afectats per danys.

A petició de COAG, el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació treballarà per a posar marxa una estratègia nacional sobre el control població del conill, en la qual hauria d’estar implicats representants del MAPA, les Comunitats Autònomes i les organitzacions professionals agràries. És un dels principals compromisos de la reunió bilateral celebrada en la tarda d’ahir entre la Directora General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Esperanza Orellana, i els màxims responsables de l’Àrea de Fauna Salvatge de COAG de les regions més afectades.

«Hem traslladat la nostra preocupació perquè la situació és crítica i desesperant a peu de camp. La plaga de conills afecta ja a 1.400 municipis de 10 CC.AA. Més d’un milió d’hectàrees han sofert danys i les pèrdues s’eleven per sobre dels 800 milions d’euros», ha subratllat Javier Fatás, responsable de Fauna Salvatge de la Comissió Executiva de COAG.

Davant la gravetat d’aquesta problemàtica, aguditzada per la sequera, els representants de COAG han demanat als responsables del Ministeri d’Agricultura celeritat per a avaluar la situació i sobre la base d’això que s’orqueste un paquet de mesures amb les solucions més eficaces. “Necessitem una uniformitat de criteris en tot l’Estat i que les mesures que ja s’estan aplicant en infraestructures públiques per a combatre aquesta plaga es puguen implementar en les explotacions agràries”, ha apuntat Fatás.

Mentrestant, des de COAG s’han reclamat indemnitzacions per als professionals agraris les explotacions dels quals es vegen afectades per la presència de conills. “L’assegurança agrària no està sent una eina funcional per a indemnitzar les pèrdues de producció. Quan un comunicat de sinistre és recurrent la pujada de les franquícies i la baixada dels rendiments (quilos de producció) que aplica Agroseguro impedeixen que els agricultors puguin contractar aquesta pòlissa. Per tant, des de COAG reivindiquem una altra fórmula per a indemnitzar aquests danys, com el pagament d’una indemnitzacions, fins que no hi haga un control poblacional efectiu que redueixi la densitat d’exemplars per km²”, ha apuntat el responsable de COAG, Javier Fatás.

control del conill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.