COAG demana al Ministeri d'Agricultura ajudes per a activar de manera urgent la destil·lació de crisi en el sector vitivinícola

Igual que ja ha fet França, disposant un pressupost de 80 milions d’euros
  • Inflació i pujada de costos pels efectes de la guerra d’Ucraïna han provocat un pronunciat desequilibri entre oferta i demanda.
  • A la caiguda del consum en el mercat intern i de les exportacions, se sumen les existències de l’any del COVID (2020) que exerceixen una pressió a la baixa.
  • Aquesta situació estan provocant una paralització del mercat i l’enfonsament en les cotitzacions, de forma molt acusada en els vins negres.

Durant la reunió bilateral mantinguda en la tarda d’ahir, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha reclamat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que dispose de manera urgent un paquet d’ajudes per a activar la destil·lació de crisi en el sector vitivinícola, igual que acaba de fer el govern francès per a mitigar l’impacte de la guerra d’Ucraïna en el seu sector.

Què està passant?

En l’actualitat, existeix un pronunciat desequilibri entre oferta i demanda en el sector vitivinícola. Aquest desequilibri està motivat per la inflació derivada de la guerra d’Ucraïna (un aspecte aliè al sector com ja va ocórrer en el cas de la pandèmia), acompanyada d’un significatiu augment dels costos dels inputs (+55% respecte a març de 2021), així com d’una reducció tant de les exportacions com del consum en el mercat interior. A més, malgrat la sequera que ha afectat les principals zones productores d’Espanya, la producció d’aquesta campanya s’ha mantingut en nivells similars a l’anterior.

– Menys demanda. Amb les dades disponibles de l’actual campanya 2022/2023 (INFOVI a 31 de gener) la producció fins a aquest punt de la campanya és de 35 milions hl (+1%). No obstant això, el mercat interior s’ha reduït en 0,95 milions hl. respecte a la campanya 2021-2022, representant els negres/rosats a granel un 59% d’aquesta reducció (0,56 milions hl.). Amb tot això, tal com es mostra en l’Informe Econòmic mensual de desembre la Interprofessional del Vi d’Espanya, les sortides netes nacionals es troben en disminució des de febrer de 2022. A nivell d’exportacions també s’ha produït un reducció del 4,2% respecte a la campanya 2021-2022, amb una tendència a la baixa des de desembre de 2021. Destaca la reducció en volum d’exportació el vi a granel amb 1,5 milions hl. menys (-11,5%) respecte a la campanya anterior.

– Més oferta. Les existències finals, a 31 de gener, són de 52 milions hl. La campanya anterior, a 31 de juliol de 2022, va finalitzar amb 34,6 milions hl. Si comparem les dades d’aquestes existències respecte a les 6 últimes campanyes podem apreciar que, després d’un lleuger descens dels estocs després de la intervenció del sector pel COVID-19, les existències es troben en xifres molt superiors a les que es trobaven en les campanyes prèvies a la intervenció.

Caiguda dels preus. Aquestes existències, unides a la forta detracció de la demanda, estan provocant una paralització del mercat i l’enfonsament en les cotitzacions, de forma molt acusada en els negres. L’informe de preus elaborat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, així ho reflecteix: blancs i negres sense DOP/*IGP han arribat a equiparar-se en preus (38,42 i 38,83 €/hl respectivament, en la setmana 6 de 2023). En comparació amb la mitjana de preu de 2022 (42,93€/hl), el vi negre sense DOP/*IGP en 2023 ha tingut una reducció de preu de 4,8% respecte a la mitjana (40,87€/hl) i 9,5% respecte al preu mínim registrat enguany.

“Dins del conjunt del sector, els viticultors som la part més perjudicada per les conseqüències econòmiques provocades en aquest context, ocasionant una notable pèrdua de rendibilitat i un futur molt incert, que arriba a albirar-se com a insostenible. Per aquest motiu, des de COAG hem sol·licitat al ministeri adoptar les mesures requerides per a l’estabilització del mercat vitivinícola en concordança amb el Pla de Suport al Sector del Vi Espanyol (PASVE). És vital actuar de manera urgent, tal com ha fet França amb l’aprovació de la destil·lació de crisi”, ha subratllat Joaquín Vizcaíno, responsable del sector vitivinícola de COAG

El ministeri d’Agricultura francès destinarà un pressupost de 80 milions de € a ajudes a la destil·lació, 40 milions de fons propis i 40 milions de dotació de finançament europeu (FEAGA), prèvia autorització per part de Brussel·les. En la nota de premsa explicativa plantegen, a més, la possibilitat d’organitzar una segona campanya de destil·lació fins a aconseguir els 160 milions de €.

crisi en el sector vitícola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.