Dia Internacional de les Lluites Pageses

Frente a la guerra y la crisis,  ECVC exige que se actúe a favor de la soberanía alimentaria

En vespres del Dia Internacional de les Lluites Camperoles, que se celebra el 17 d’abril, la Coordinadora Europea Via Camperola (ECVC) ha enviat una carta oberta a diverses personalitats institucionals de la UE per a exigir un marc polític sòlid que permeta aconseguir la sobirania alimentària a nivell europeu i mundial i estar millor preparats en cas de crisi alimentària.

En el context de la guerra a Ucraïna i d’altres conflictes armats mundials, ECVC expressa en la carta la seua solidaritat amb els pagesos que, malgrat tot, continuen treballant per a produir aliments per a les poblacions de la seva regió. 

Per a ECVC, les fragilitats que existeixen en les cadenes de subministrament d’aliments i energia han quedat al descobert pels esdeveniments mundials dels últims dos anys. Aquestes fragilitats reflecteixen els interessos d’un grapat d’organitzacions poderoses i, no obstant això, posen en perill l’accés a aliments frescos, sans i suficients per a les societats de tot el món. Per això, ECVC exigeix que el control dels sistemes alimentaris i de producció torne a estar en mans de la població, en forma de sobirania alimentària.

Cal valorar millor el paper i la importància dels i les pageses i garantir-los l’accés a la terra, les llavors, els recursos i el mercat a través de la política de la UE. Entre les mesures concretes identificades per a aconseguir-ho, ECVC va destacar la garantia d’uns ingressos justos per a les i els pagesos i treballadors agrícoles a través de mesures de regulació del mercat i de l’aplicació de la directiva de la UE sobre pràctiques comercials deslleials a nivell nacional, com ha ocorregut recentment a Espanya. 

Segons Andoni García Arriola, membre espanyol del Comitè Coordinador de ECVC, necessitem un canvi de paradigma en la política agrícola i comercial de la UE per a abordar realment aquest problema. “L’alimentació és un dret humà bàsic i no pot ser tractada com una mercaderia. Hem de replantejar-nos tot l’enfocament dels sistemes de producció d’aliments i començar a comerciar de manera que es protegeixi el manteniment dels productors d’aliments, cosa que significa no imposar als agricultors una competència deslleial entre si. Hem d’eliminar l’agricultura dels Acords de Lliure Comerç (TLC) i hem d’estar d’acord que l’OMC no és l’espai adequat per a debatre les qüestions alimentàries i agrícoles. “

De la mateixa manera, segons Morgan Ody, membre del Comitè Coordinador de ECVC de Bretanya (França), el model orientat a l’exportació que han creat les polítiques neoliberals ha provocat pujades de preus injustificades per a la ciutadania, malgrat els temps de guerra. “La UE ha d’avaluar també com els mecanismes d’especulació i les reserves privades d’aliments influeixen en la volatilitat i fluctuació dels preus. La creació de reserves públiques estratègiques d’aliments a nivell nacional en cada Estat membre de la UE, amb el suport d’un mecanisme de coordinació de la UE, seria molt més eficaç per a garantir la seguretat alimentària en tota Europa. “

Per a ECVC, davant la prova evident de les enormes fallades del sistema actual que queden encara més exposats per la guerra a Ucraïna i per la pandèmia de coronavirus, és hora d’actuar. Els responsables polítics han de garantir l’aplicació d’una visió sistèmica de la sobirania alimentària i les aliances i la ciutadania de la Unió Europea han d’exigir la responsabilitat i el canvi a través de les polítiques públiques, per al futur dels nostres sistemes alimentaris. Es tracta d’una qüestió de drets humans, de drets dels agricultors i de drets dels ciutadans que no pot continuar sent ignorada.

NOTA COMPLETA 

Enfront de la guerra i la crisi, ECVC exigeix que s’actue a favor de la sobirania alimentària

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.