‐ COAG mostra la seua sorpresa i indignació abans de les declaracions del ministre d’Agricultura en les quals tanca la porta a aquesta opció per a controlar el potencial productiu i adequar-lo a la situació del mercat mundial.

‐ Les tres organitzacions agràries representatives del sector vitícola espanyol remetem al MAPA el passat 12 de setembre un document de propostes per a abordar la crisi de mercat i garantir la supervivència de les explotacions. “No hi ha hagut resposta i ens trobem aquestes declaracions a la premsa sense diàleg previ per a marcar la postura espanyola a Brussel·les en un moment clau de la negociació amb la UE”, ha lamentat Joaquín Vizcaino.

Madrid, 21 d’octubre de 2024. Indignació i sorpresa del sector vitícola de COAG davant les declaracions del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en les quals descarta ajudes estatals per a l’arrancada de vinya, sense obrir un procés de diàleg previ amb les organitzacions agràries representatives per a negociar mesures que limiten el potencial productiu davant la crisi de mercat a nivell mundial. El “No” de Planas posa en risc d’abandó a més de 95.000 hectàrees de vinya, el 10% del total ( 950.000 hectàrees de vinya a Espanya).

El passat 12 de setembre, ASAJA, COAG i UPA, remetem al Ministeri d’Agricultura un document consensuat de mesures per a salvaguardar el futur dels viticultors espanyols, mesures que compten amb el suport del conjunt dels integrants de la Interprofessional del Vi d’Espanya. Les mesures van orientades a limitar la producció per a evitar la sobreoferta i adequar la producció a la demanda. “No hi ha hagut resposta i ens trobem aquestes declaracions a la premsa sense diàleg previ per a marcar la postura espanyola a Brussel·les. Planas a ha dinamitat la negociació abans d’iniciar-la en un moment en el qual s’està negociant amb la Comissió Europea un paquet de mesures específic. De fet,França ja ha iniciat un programa per a arrancar 30.000 hectàrees, (5% superfície), per al que la UE li ha autoritzat a disposar ajudes estatals per valor de 120 milions, (4.000 euros per hectàrea)”, ha precisat, Joaquín Vizcaino, responsable del sector vitivinícola de COAG.

Entre les mesures, que ja han sigut remeses a la resta administracions i institucions autonòmiques i europeus que han de treballar pel futur del sector del vi, destaca la proposta d’establir una ajuda financera a l’arrancada de vinya, independent de la seua posterior replantació o arrancada definitiva. “No es tracta d’una arrancada massiva. Volem que siga una mesura quirúrgica en determinades zones, especialment en aquelles amb seriosos problemes en les varietats negres la demanda de les quals ha caigut de manera significativa en els últims anys per un canvi en les tendències de consum”, ha subratllat Vizcaino.

Així mateix, es proposa que després d’un període mínim de tres anys i en un termini màxim de sis anys, els productors tinguen la possibilitat de replantar les mateixes superfícies que han sigut objecte d’arrancada, accedint a una ajuda financera. L’agricultor, si així ho decideix, podria aprofitar productivament la superfície objecte d’arrancada. Si un viticultor arranca de manera temporal i no produeix en eixa terra, cobraria anualment un percentatge dels ingressos mitjans de la zona de les últimes tres campanyes, fins que decidisca replantar o arrancada definitiva.

Després del període màxim de 6 anys, les OPA proposen que, si l’agricultor decideix no replantar, se li assigne una compensació econòmica definitiva. Aquesta compensació podria sufragar-se amb fons de la UE, de la Intervenció Sectorial Vitivinícola que no s’hagen executat o dels Estats membres. ASAJA, COAG i UPA proposen també limitar els potencials productius de les vinyes.

COAG també han demanat a la Comissió Europea la prohibició de noves autoritzacions de plantació per a tres anys: 2025, 2026 i 2027. Creuen que una mesura d’aquest tipus posaria en pausa l’augment de la vinya europea, avaluaria l’evolució del mercat i donaria un temps als Estats i als productors per a replantejar-se les seues estratègies nacionals.

En aquest sentit, Vizcaino ha remarcat que la mesura de l’arrancada, com la reestructuració en diferit, s’han d’entendre com a mesures de control productiu en moments de canvi estructural en el consum com els actuals, la norma dels quals ha d’estar preparada, per al seu possible desencadenant en cas de ser necessari. “No són mesurades aïllades, van incloses en el paquet en el qual proposem altres flexibilitats, com l’augment de 3 a 8 anys en la caducitat de les Autoritzacions de plantació perquè el productor no tinga pressa per plantar per perdre-les, o flexibilitats en les ajudes de promoció en tercers països. En definitiva un conjunt de mesures que ens permeten adaptar-nos als canvis de mercat actuals i futurs”, ha postil·lat el responsable de COAG.

El “NO” de Planas a les ajudes a l’arrancada de vinya aboca a l’abandó a més de 95.000 hectàrees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.