El camp espanyol tornarà a les carreteres

18 de novembre de 2021.Les organitzacions professionals agràries espanyoles, ASAJA, COAG i UPA, llançaran un gran procés de mobilitzacions d’àmbit nacional. La convocatòria es fonamenta en una confluència de motius que està posant en perill la supervivència dels agricultors i ramaders i del propi medi rural espanyol tal com ho coneixem.

ASAJA, COAG i UPA concretaran les convocatòries de protestes en pròximes dates, però ja han anunciat que se celebraran en nombrosos punts del territori nacional durant el mes de desembre i algunes d’elles coincidiran amb les anunciades pels transportistes, “amb els qui compartim algunes de les reivindicacions”. Tampoc descarten que puga celebrar-se una gran manifestació a Madrid d’agricultors, ramaders i ciutadans i ciutadanes del medi rural.

Motius per a la protesta

Els costos de producció s’han disparat per als agricultors i ramaders a nivells “mai vists”. Els pinsos per al bestiar s’han encarit prop d’un 30% en l’últim any. També són més cares les llavors (+20%); els abonaments (+48%); l’aigua (+33%) o els plàstics que s’utilitzen en els cultius d’hivernacle (+46%).
Les pujades més espectaculars són les que afecten el gasoil que usen els seus tractors (+73%) i a l’energia elèctrica (+270%). També l’SMI ha pujat un 29,7% en els últims tres anys.

Un repartiment més just

Els agricultors i ramaders denuncien que els aliments estan encarint-se als consumidors mentre que ells segueixen sense cobrir els seus costos. “És necessari un repartiment més just del valor dels aliments en la cadena alimentària”, asseguren.

Les organitzacions agràries reclamen un suport ferm per part de les Administracions, a tots els nivells. Demanen reunir-se “d’urgència” amb el ministre Planas i que s’articulen mesures fiscals, econòmiques i polítiques per a protegir la producció d’aliments a Espanya. Una activitat el futur de la qual, asseguren, està en perill per l’escassa i fins i tot nul·la rendibilitat que obtenen els productors.

El camp espanyol tornarà doncs a les carreteres i els carrers de tota Espanya després de l’històric procés de mobilitzacions dels ‘Agricultors al Límit” celebrat a principis de 2020 i que només la pandèmia va aconseguir detenir. Ara llancen un “SOS rural” per a posar en marxa un pla que salvi al sector primari i, amb ell, a la principal activitat econòmica dels pobles.

El camp espanyol tornarà a les carreteres​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.