COAG i UPA reclamen facilitar les inversions per a la vinya espanyola

COAG i UPA reclamen una nova ajuda per als viticultors, la incorporació d’una mesura d’inversions en explotacions vitícoles en el Pla Estratègic de la PAC i s’oposen a la retallada de fons per a reconversió i reestructuració de vinya.

23 de novembre de 2021.

Les organitzacions agràries COAG i UPA han demanat al Ministeri d’Agricultura la incorporació d’una mesura d’inversions en explotacions vitícoles dins de la Intervenció Sectorial del Vi (ISV), que és la futura denominació del PASVE (Programa de Suport al sector vitivinícola) en el Pla Estratègic de la nova PAC. El repte: fer-les més resilients, modernes, eficients i sostenibles.

Les vinyes espanyoles han de modernitzar-se per a estar preparats per als reptes de futur que afronta el sector. Reptes com el canvi climàtic, la globalització dels mercats, o l’adaptació a les estratègies del Pacte Verd europeu, com l’estratègia ‘De la Granja a la Mesa’ o la de biodiversitat, requereixen d’una acció decidida en el cas del sector vitícola.

COAG i UPA han reclamat de manera conjunta al Ministeri d’Agricultura que incloga una mesura d’inversions en explotacions vitícoles dins de l’anomenada Intervenció Sectorial del Vi (ISV). Unes inversions que s’articularien dins del Pla Estratègic de la nova PAC i que no substituirien a les que ja existeixen dins del segon pilar de la PAC ni a les de, per exemple, el Pla Renove de maquinària agrícola.

Els viticultors reclamen per tant un nou pla d’inversions destinades a una millora tecnològica, de gestió i d’innovació, com ara la viticultura de precisió, la teledetecció, diferents tipus de sensors, estacions meteorològiques, aplicacions digitals i altra infraestructura necessària per a la gestió integrada de plagues i la fertilització intel·ligent.

També les millores en gestió de l’aigua, la implantació d’energies renovables, la instal·lació de malles antgebre  o equips antigelades, la introducció de mesures de prevenció de danys de fauna silvestres (p. ex. conills) com a closos, espantalls, repel·lents, etc.

“Aquestes inversions en explotacions vitícoles, a part de ser necessàries, han d’ajudar al sector, i especialment als viticultors, a millorar la gestió de les seves vinyes, i poden ser una gran oportunitat per a millorar la seva viabilitat i competitivitat”, han recalcat des de COAG i UPA.

Totes dues organitzacions han demandat que no es retalle el pressupost destinat per als plans de reconversió i reestructuració de la vinya i que en l’ajust del pressupost de la ISV es mantinga un repartiment proporcional entre totes les mesures, prenent com a referència les actuals assignacions del PASVE.

Més informació: José Joaquín Vizcaíno. Responsable del sector vitivinícola de COAG. (Tfno: 676 291 520)

COAG i UPA reclamen facilitar les inversions per a la vinya espanyola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.