L'Advocada General de la UE torna a donar la raó a COAG:

L'Acord d'Associació de la UE i el Marroc vulnera els drets de les persones consumidores a la UE i no és conforme a la legislació europea d'etiquetatge de fruites i hortalisses. “Ometre el territori del Sàhara Occidental com a país d'origen dels melons i tomaques corre el risc d'induir a error als consumidors de la UE en les seues decisions de compra”, puntualitza el dictamen. COAG demana una revisió urgent de l'acord amb el Marroc per a evitar que es continue enganyant el consumidor europeu.

  • Els serveis jurídics tornen a donar la raó a COAG: l’Acord d’Associació de la UE i el Marroc vulnera els drets de les persones consumidores a la UE i no és conforme a la legislació europea d’etiquetatge de fruites i hortalisses.
  • “Ometre el territori del Sàhara Occidental com a país d’origen dels melons i tomaques corre el risc d’induir a error als consumidors de la UE en les seues decisions de compra”, puntualitza el dictamen.
  • COAG demana una revisió urgent de l’acord amb el Marroc per a evitar que es continue enganyant el consumidor europeu.

Madrid, 21 de març de 2024. La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) reclama mesures urgents enfront de les importacions del Marroc, amb la revisió de l’Acord preferencial UE-Marroc per a evitar que es continue possibilitant enganyar el consumidor europeu, i una elevació dels controls de les diferents administracions en territori comunitari sobre l’etiquetatge correcte d’aquests productes, per a comprovar que es reflecteix l’origen de les fruites i hortalisses procedents del Sàhara Occidental.

El dictamen de l’Advocada General de la UE torna a donar la raó a COAG respecte a que l’Acord d’Associació de la UE i el Marroc vulnera els drets de les persones consumidores a la UE i no és conforme a la legislació europea d’etiquetatge de fruites i hortalisses. El responsable de Fruites i hortalisses de COAG, Andrés Góngora, ha destacat que “ara és necessari que es prenguen les mesures oportunes perquè aquesta mesura s’emporte a la pràctica i no permetre que les empreses que operen al Marroc no puguen eludir el compliment d’un etiquetatge clar i transparent per a les persones consumidores de la UE”.

COAG ha denunciat en reiterades ocasions, i ara veu confirmada aquesta demanda, que l’Acord de lliure comerç agrícola UE-Marroc vulnerava la legislació europea sobre comercialització de fruites i hortalisses fresques en limitar la capacitat dels consumidors per a discernir clarament si un producte etiquetat com a originari del Marroc procedeix d’aquest Regne, o bé procedeix del Sàhara Occidental.

L’Advocada de la UE indica s’ha d’etiquetar el territori del Sàhara Occidental com a país d’origen de les fruites i hortalisses, en particular melons i tomaques, cultivades i collides en eixe territori. No fer-ho així infringiria la normativa de comercialització i etiquetatge de la UE. En concret, el dictamen indica que “etiquetar eixos productes com a originaris del Regne del Marroc en lloc d’originaris del Sàhara Occidental infringeix la legislació de la UE”, i afig que “ometre el territori del Sàhara Occidental com a país d’origen dels melons i tomaques corre el risc d’induir a error als consumidors de la UE en les seues decisions de compra”.

Aquest dictamen respon a la demanda interposada la Confédération Paysanne, organització llauradora francesa i aliada de COAG amb la qual es comparteixen treballs en la Coordinadora Europea Via Llauradora. COAG desitja reconéixer i agrair el treball d’aquesta organització per a la consecució d’aquest important reconeixement, molt rellevant dins del conjunt de demandes i actuacions enfront de les importacions deslleials procedents del Marroc. “Aquest és un important pas en les nostres demandes, però continuarem treballant perquè les empreses que importen producte del Marroc, que en moltes ocasions compten amb capital europeu, no ens facen competència deslleial”, ha afegit Góngora.

Etiquetar tomaques i melons com a originaris del Regne del Marroc en lloc d’originaris del Sàhara Occidental infringeix la legislació de la UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.