Després de mesos de protestes a Espanya i tota la UE per a exigir preus justos que cobrisquen els costos de producció per als homes i dones del camp, el llançament de l'Observatori de l'Agricultura i la Cadena Alimentària (*AFCO) hui, 17 de juliol, marca un pas important per a garantir la transparència en els preus, costos i marges i la justícia econòmica en tota la cadena alimentària, des dels camperols i camperoles fins als consumidors.
És necessari posar en marxa aquest mecanisme amb les condicions i els objectius adequats, perquè els responsables polítics i els diferents agents de la cadena disposen d’una sòlida base comuna de coneixements, i puguen així prendre decisions polítiques informades que donen suport a la tan necessària transició agroecològica.
Com va assenyalar ECVC en una carta a la Unitat E de la DG AGRI abans del llançament del AFCO, perquè el mecanisme siga plenament eficaç, la Comissió Europea ha de garantir el compliment de criteris ambiciosos quant a la manera de recopilar les dades de l’observatori i el paper que exerciran aquest i els seus experts.
Álvaro Areta, responsable tècnic de Cadena Alimentària de COAG i un dels representants de ECVC en el AFCO, va explicar que “el nou observatori té el potencial d’oferir una resposta concreta a l’exigència de transparència dels preus per part dels agricultors i agricultores, però per a això ha de tindre la capacitat d’intervindre per a regular els mercats en lloc de solo observar les males pràctiques actuals o exacerbar el desequilibri de poder dels actors de la indústria privada”.
Concretament, la Comissió ha de garantir que disposa dels mitjans per a obtindre i analitzar dades sobre preus, costos i marges, proporcionant informació àmplia i en profunditat que servisca de base i font oficial per a les decisions i el treball de l’observatori.
Aquesta informació ha de garantir el major nivell de transparència possible, perquè els experts de l’observatori puguen prendre decisions sobre els informes i anàlisis que s’han de realitzar i participar en l’anàlisi i l’elaboració de recomanacions. També ha d’emetre informes, estudis i índexs que permeten, per exemple, establir referències per als contractes.
L’observatori ha d’encarregar anàlisi sobre les principals pràctiques abusives que es comenten, així com sobre les accions de mercat de les principals empreses en cada baula de la cadena, incloses les empreses proveïdores d’inputs, i ha de rebre el mandat de controlar els nivells d’existències, almenys en alguns productes estratègics (cereals, llet en pols, etc.). Aquest poder d’intervenció també ha de reflectir-se en altres observatoris sectorials a nivell de la UE, ja que una bona coordinació entre aquests observatoris serà clau perquè el AFCO funcione de manera eficaç i eficient.
Aïra Sevon, representant de ECVC en el AFCO, també va subratllar la importància d’assegurar l’accés a informació actualitzada i detallada, que garantisca una transparència equitativa i comparativa en totes les baules de la cadena. «Actualment, per exemple, els preus d’origen es publiquen setmanalment, però la informació sobre els preus dels punts de venda industrials o detallistes no està disponible amb la mateixa freqüència ni el mateix detall. Hi ha menys transparència com més s’avança en la cadena, i alguns actors s’emporten enormes marges de benefici mentre els camperols lluiten per sobreviure».
Aquesta falta de transparència i necessitat d’informació detallada s’aplica també a les importacions i exportacions, per exemple, a les quantitats, la qualitat, els preus i tipus aranzelaris, així com a la informació sobre preus, costos i marges de les empreses proveïdores d’inputs, ja que és clau per a la rendibilitat del sector.
Llig ací les recomanacions completes de ECVC sobre l’Observatori