El periòdic francés ha realitzat un reportatge d'investigació en vídeo en el qual es denuncien “salaris de misèria” a 8€/dia, sense seguretat social ni protecció.

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) s’ha fet ressò d’un “revelador reportatge” de la francesa Le Monde Afrique en el que es mostren les “lamentables condicions laborals” en hivernacles de tomaques de Souss-Massa (Marroc), on es concentren unes 4.000 hectàrees d’hivernacles. Jornades de 12 hores de treball, salaris de “misèria” a 8€/dia, sense Seguretat Social, ni equips de protecció, ja que, com denuncia el reportatge, s’apliquen “agressius pesticides” sense protecció.

Amb el títol ‘La face cachée des tomates marocaines vendues en Europe’(‘La cara oculta de les tomaques marroquines venudes a Europa’), el vídeo mostra el dia a dia dels treballadors marroquins i les pèssimes condicions de treball a les que es veuen sotmesos.

Una realitat que explica les diferències de preu de la tomaca marroquina front a la produïda a França. De mitjana, un 24% més barates, segons dades de FranceAgriMer.

A Espanya, produir un quilo de tomaca costa, de mitjana 0,50€/kg i “tot el que es venda per davall de 0,70€/kg és perillós”, com va assegurar Luis Miguel Fernández, gerent de Coexphal, durant el Congrés Tomeet de Rijk Zwaan.


REPORTATGE COMPLET: La cara oculta de les tomaques marroquines venudes a Europa


Focus en la competència deslleial

Res nou en l’horitzó. La competència deslleial que denuncia el reportatge francés i que es va alçar com un dels símbols de les protestes d’agricultors gals la passada primavera, porta anys en el centre de les denúncies d’organitzacions espanyoles com COAG, Asaja, UPA, Coexphal, Hortyfruta i Fepex.

En la Unió Europea, la importació de tomaca procedent del Marroc s’ha incrementat un 42% en l’última dècada, posicionant el regne alauita com segon proveïdor, només per darrere dels Països Baixos. En 2014 s’importaven 345.416 tones i en 2023 foren 491.908 t, front a una quota preferencial de 285.000 tones, segons dades d’Eurostat que va publicar Fepex. En el mateix període, l’exportació espanyola de tomaca a la UE ha caigut un 43%, descendint de 786.598 t a 448.004 t.

En el mercat espanyol la importació de tomaca marroquina ha crescut un 221% en l’última dècada, passant de 18.045 tones en 2014 a 57.926 tones en 2023, segons dades de Duanes processades per FEPEX.

Com es va posar de manifest en el comité de tomaca de FEPEX i el Grup de Contacte amb França i Itàlia celebrats el passat mes d’abril a Almeria, és necessari que s’apliquen les mesures de salvaguarda previstes en l’Acord d’Associació de la UE amb el Marroc, ja que “s’estan complint íntegrament” les condicions previstes per a la seua activació. Això és, “greus pertorbacions” en el mercat comunitari i un perjudici greu per al sector productiu.

Com van denunciar els representants d’Espanya, França i Itàlia, els preus d’entrada que han de garantir uns preus mínims en el mercat comunitari d’importació no estan sent efectius per les concessions realitzades al Marroc en el mètode de càlcul del valor estàndard d’importació.

Le Monde destapa ‘La cara oculta de les tomaques marroquines venudes a Europa’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.