👨🏼‍🌾👩🏾‍🌾 NOTA DE PREMSA Amb motiu del Dia Internacional de Contra la Violència de Gènere

La falta de serveis, l’aïllament geogràfic, la cultura de normalització de situacions violentes i discriminatòries cap a les dones, són caldo de cultiu per a la violència masclista

Madrid, 25 de novembre 2021. Amb motiu del Dia Internacional de Lluita contra la Violència de Gènere CERES vol posar el focus en la necessitat que la societat en el seu conjunt i totes les administracions públiques prenguin de debò la qüestió d’Estat de la qual es tracta la violència cap a les dones.

“En el medi rural vivim en una situació de discriminació que ens aboca cap a la violència totalment normalitzada”, indica la presidenta de la Confederació d’Associacions de Dones del Medi rural CERES, Inmaculada Idáñez. I és que tal com ens indica l’informe del Ministeri d’Igualtat i la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere de 2020 sobre les “Dones Víctimes de Violència de Gènere en el Medi rural”, els propis professionals que atenen les dones en els diferents recursos existents en els nostres territoris apunten al sistema patriarcal, els estereotips de gènere, la diferenciació per rols i atribucions de gènere, com a causes de la violència.

Per això considerem de vital importància continuar i prendre com un problema estructural de la nostra societat la violència que ha de ser abordat des de diferents àmbits per descomptat començant per l’educació, on el llenguatge, els símbols i els continguts de les matèries educatives s’abordin des de la igualtat.

Recursos d’atenció a les dones víctimes de violència, en el medi rural no són els mateixos ni es treballen de la mateixa forma que en els entorns urbans. L’estudi manifesta la falta de coneixement per part de les dones del medi rural dels drets que tenen i dels recursos amb els quals poden comptar. “És fonamental que els Ajuntaments rebin pressupostos per a organitzar programes i campanyes pròximes que permetin acostar-se a les dones i propiciar espais de trobada on elles puguin anar sortint de la violència en entrar en dinàmiques de participació activa dins de la societat rural”, indica Idáñez. En aquest sentit des de CERES reiterem que no tota la solució cap a la violència està en la denúncia: “aquest és un pas més i una via de fuita per a alguns casos de violència de gènere en els quals la vida de les persones està en perill però no l’única”. Que les dones trobin espais on poder parlar, on poder identificar els seus problemes i les maneres de fugir i independitzar-se de l’agressor ens sembla molt més important: “nosaltres organitzem nombroses jornades i tallers de diferent enfocament amb dones en l’àmbit rural i som coneixedores que moltes d’elles fins i tot viuen tensió en la parella quan plantegen que participaran en una activitat al llarg d’una jornada amb altres dones per a parlar de temes d’igualtat encara que fins i tot aquests temes estiguin enfocats a l’accés a l’ocupació. El masclisme impera en la cultura rural i encara perviuen molts rols que només ens veuen de netejadores de les cases i cuidadores i aquí és on ens volen continuar veient”. La nostra confederació al costat de COAG considerem que la relació entre aquesta cultura i la violència és directa, no són qüestions aïllades, la discriminació i el tracte desigual cap a les dones és el brou de cultiu del qual posteriorment deriven els assassinats en la punta de l’iceberg, però sota, hi ha tot un sistema d’injustícies alimentant-lo.

Però des d’aquí volem fer un crit d’atenció a la nostra preocupació per la falta d’oportunitats laborals per a les dones del medi rural com a causa de la violència. La relació directa que continua existint als pobles entre dona i cures té conseqüències nefastes cap a la nostra dependència econòmica de les parelles, cap a la falta de temps per a buscar ocupació o per a sortir a treballar i com a últim recursos, falta d’oportunitats per a participar en la vida pública i social, una qüestió que ens sembla rellevant perquè entenem que quan sortim de casa i ens relacionem amb altres persones és quan se’ns obren portes per a reconèixer-nos com a persones agredides i en situació vulnerable.

En les pròximes jornades, totes les associacions de CERES i les membres d’aquesta entitat, participarem en múltiples actes de condemna, repulsa, manifestació contrària cap a la violència i visibilització educativa respecte de la violència de gènere als nostres pobles. Col·laborem amb entitats públiques i privades en diferents convocatòries i ens veureu també en la trobada amb la Ministra d’Igualtat i Delegada de Govern per a la Violència de Gènere que mantindrà aquesta tarda amb les associacions de dones i la societat civil en la seu del ministeri a Madrid.

Diu “NO” a la violència cap a les dones, sigues valenta i apunta al maltractament, posiciona’t en contra i visibilitza el teu rebuig.

ESTUDI COMPLET

 
NOTA DE PREMSA Amb motiu del Dia Internacional de Contra la Violència de Gènere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.