COAG llança un podcast divulgatiu sobre les novetats legislatives que afecten les relacionals laborals en el sector agrari

– La reforma laboral, els canvis en la llei d’estrangeria o la condicionalitat social de la nova PAC són només algunes de les novetats que afecten l’ocupació agrària i que COAG explica de manera senzilla i accessible en aquesta pionera àudio-guia.

– El camp espanyol genera 800.000 ocupacions directes cada any, dels quals gairebé 200.000 són mà d’obra estrangera ( 20% dones).

– Aquesta actuació s’emmarca dins de la campanya estatal impulsada per COAG per a la promoció de la igualtat de tracte i no discriminació en l’àmbit laboral agrari, amb la qual es pretén arribar a més 50.000 professionals agraris.

Madrid, 13 de desembre de 2022. La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) acaba de llançar un podcast divulgatiu sobre les principals novetats legislatives que afecten les relacions laborals en el sector agrari. Sota el títol, “12 minuts per a una ocupació agrària de qualitat”, s’expliquen de manera senzilla i accessible tots els canvis normatius que afecten les contractacions en el camp i que han de tenir en compte tant ocupadors/as com treballadors/as. “Des de l’Àrea de Relacions Laborals de COAG tenim el convenciment que la informació és valor i per això la posem a l’abast dels professionals del sector d’una forma molt didàctica i còmoda, dins del nostre ferm compromís amb una ocupació agrària de qualitat i de tolerància zero amb les contractacions irregulars”, ha subratllat Andrés Góngora, responsable de Relacions Laborals de COAG. 

En relació amb l’ocupació, el contingut del podcast se centra en els canvis normatius més rellevants que afecten aquest sector:

  • Destaca la que coneixem com a “Reforma Laboral”, en vigor des de l’1 de gener de 2022. Aquesta nova norma deroga aspectes importants de l’aprovada en 2012, centra els seus objectius a augmentar l’ocupació indefinida i reduir la temporalitat. El sector està fent un gran esforç per complir la norma, malgrat les dificultats vàries a les quals s’enfronta. A través de preguntes i respostes es resolen els dubtes que aquesta nova normativa ha generat.
  • De moment, durant el primer semestre de 2022, el sector agrari ha generat 1,2 milions de contractes, dels quals gairebé el 26% han estat indefinits, cinc vegades més que en el mateix període de 2021.

  • Es recullen també els canvis derivats de la modificació de La Llei d’Estrangeria, facilitant la contractació de treballadors estrangers al país d’origen i escurçant els terminis per a obtenir la certificació necessària.
    La nova Política Agrària Comuna per al període 2023-2027 estableix la nova condicionalitat social. La condicionalitat són normes i bones pràctiques en matèria de medi ambient, seguretat alimentària, sanitat animal, vegetal… i a partir de 2024 s’aplicarà també la condicionalitat social. Es farà una comprovació anual de possibles sancions per incompliment de la legislació laboral, amb encreuament de dades amb autoritats laborals, i fins i tot es reduiran les ajudes de la PAC si existeixen sancions.

  • Igualment, la nova llei d’igualtat de tracte i la no discriminació, en vigor des del 14 de juliol de 2022, també introdueix aspectes importants que convé conèixer. La seva finalitat és prevenir i erradicar qualsevol forma de discriminació i protegir les víctimes, intentant combinar prevenció i reparació. Incorpora noves formes de discriminació en l’ocupació com la malaltia o condició de salut, l’estat serològic, la predisposició genètica a sofrir patologies i trastorns, la identitat sexual, l’expressió de gènere, la llengua i la situació socioeconòmica.

  • Hi ha altres lleis que hem de tenir també en compte com la nova llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual. En aquest cas destaquem l’article 12 de la llei, en el qual s’indica que les empreses hauran de promoure condicions de treball que evitin la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual i la integritat moral en el treball, incidint especialment en l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe. Les empreses han d’establir procediments per a la seva prevenció i donar llit a denúncies o reclamacions. Cal establir mesures per a difondre codis de bones pràctiques. S’ha de sensibilitzar i oferir formació contra les violències sexuals a tot el personal.

Aquesta actuació s’emmarca dins de la campanya estatal impulsada per COAG per a la promoció de la igualtat de tracte i no discriminació en l’àmbit laboral agrari, finançada pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions  i cofianciada per la Unió europea. A més, com cada any, COAG ha actualitzat la “Guia de bones pràctiques i novetats en l’ocupació agrària” amb l’objectiu de promocionar una ocupació agrària de qualitat, la igualtat de tracte i la no discriminació en l’àmbit laboral del sector agrari. Aquesta guia va dirigida tant a treballadors/as com ocupadors/as del sector agrari. En ella es recullen les novetats legislatives en l’últim any que afecten directament el treball agrari. Pot sol·licitar-se en paper o descarregar-se en format digital de manera gratuïta en l’enllaç Ocupació agrària de qualitat (coag.org). De manera complementària, s’han editat fullets informatius i cartelleria amb els missatges més importants, per a distribuir-los per les principals regions productores agràries del nostre país. Es pretén arribar a més de 50.000 ocupats en el sector agrari.

PODCAST DIVULGATIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.