Torrons, l'especulació i l'opacitat tornen a casa per Nadal
Els productors i productores d’ametlla i mel, amb caigudes de preus del 8% i el 7%, no estan participant de l’increment del preu del torró a Espanya (+10%).
A més, la normativa no obliga a detallar en envàs el país d’origen de les matèries primeres. “Podem trobar-nos amb torrons que aparentment poden semblar 100% espanyols i que en realitat hagen utilitzat mel xinesa i ametlles dels EUA en la seua elaboració”, ha subratllat Javier Fatás, responsable de la Comissió Executiva de COAG.
COAG reclama a les grans indústries torroneres una aposta decidida pel producte nacional i una remuneració justa als agricultors i apicultors/as espanyols. Al Govern i les CC.AA una modificació de la normativa sobre etiquetatge de dolços nadalencs en els quals s’obligui a detallar el país d’origen de totes les matèries primeres.
Després de l’anàlisi de les cotitzacions de l’actual campanya de mel i ametlles en els mercats en origen, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) considera que la compra de torró per a aquestes dates nadalenques no està beneficiant als productors/as de mel i ametlles a Espanya.
Mentre les grans empreses torroneres venen assegurant que han encarit els seus productes al voltant d’un 10%, aquest increment no s’està veient repercutit en les cotitzacions de almendricultores/as o apicultors/as:
- Els preus en origen de l’ametlla se situen entre un 6 i un 10% menys que la campanya anterior, segons les principals llotges, per a la varietat comuna i entre un 2 i un 5% menys si s’analitza el conjunt de les principals varietats. Per exemple, mentre que en la varietat comuna ens trobàvem amb preus entre els 3,85 i els 4,05€/kg en la campanya passada, en el que portem de l’actual les cotitzacions se situen entre els 3,5 i els 3,8 €/kg.
- Per part seua, els preus oferts per la mel espanyola aquesta tardor són entre un 6 i un 8% inferiors als preus pagats en la campanya anterior, si bé la pràctica totalitat de la mel produïda durant la campanya 2021‐2022 està avui dia en els magatzems d’apicultors/as i cooperatives ja que no està havent-hi operacions comercials. Aquesta paralització del mercat es deu al fet que la indústria espanyola ha importat en el que portem d’any 2022 més tones de mel que mai abans en la sèrie històrica.
- En el cas de l’ametlla, és necessari fer esment al fet que Espanya va importar en la campanya 2021/22 prop de les 120.000 tn d’aquest producte, xifra molt superior al màxim productiu que s’ha aconseguit al nostre país (95.000 tn en 2020), principalment procedents dels EUA i que serveixen per a proveir a la nostra indústria de transformació, així com per a ser reexportades a altres països, principalment de la UE.
A més, per als consumidors resulta pràcticament impossible saber quin origen tenen les matèries primeres que contenen els dolços nadalencs. La normativa només obliga a indicar l’origen de l’ingredient principal quan s’esmenti el país d’origen de l’aliment, alguna cosa que rares vegades ocorre. És a dir, no existeix obligació senzilla i clara d’incloure l’origen dels ingredients, ni tan sols per a algunes de les principals certificacions de qualitat dels nostres famosos torrons. “Podem trobar-nos en el punt de venda amb torrons que aparentment poden semblar 100% espanyols i que en realitat hagen utilitzat mel xinesa i ametlles dels EUA en la seua elaboració”, Javier Fatás, responsable d’aquests sectors en la Comissió Executiva de COAG.
Davant aquesta situació, COAG exigeix que es pose límit a l’especulació en els mercats d’aquests productes i que es remunerin adequadament les produccions, especialment tenint en compte l’espectacular increment dels costos de producció en el camp (+40%) i la caiguda de les produccions de mel i ametlla en l’últim any. En el cas de l’ametlla, ja la previsió de collita se situava un 29% per sota de la campanya anterior, si bé la sequera i altres factors meteorològics i productius han vist com la producció es reduïa encara més. A més, reclama a les grans empreses torroneres una aposta decidida pel producte nacional.
D’altra banda, COAG reclama a Govern i CC.AA. un etiquetatge obligatori de l’origen de totes les matèries primeres que componen torrons i altres productes típics del Nadal.