Agricultors i ramaders de tota Espanya es manifesten a Còrdova el pròxim 5 de setembre

Convocats per les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA i les Cooperatives Agro-alimentàries per a protestar pels continus atacs que rep el sector.

Agricultors i ramaders procedents de tots els punts del territori nacional es concentraran dimarts que ve, 5 de setembre, a Còrdova per a exigir un canvi en la política agrària europea que garantisca el nostre sistema alimentari i un model professionalitzat d’agricultura. La protesta tindrà lloc a les 11.00 hores en la Plaça del Triomf de Còrdova.

Davant la situació d’indefensió que viu el sector agrari, amenaçat per les polítiques de la UE i la creixent competència deslleial de tercers països i greument tenallat per l’encariment dels costos de producció, la sequera i la falta de rendibilitat de les explotacions, les organitzacions agràries convocants exigeixen solucions polítiques coherents en matèria de canvi climàtic, seguretat alimentària i protecció del teixit productiu nacional i europeu.

Els agricultors i ramaders aprofitaran la reunió de ministres d’Agricultura de la UE, que comptarà amb l’assistència del Comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Janusz Wojciechowski per a reclamar unes “noves regles del joc” on l’alimentació, garantida des del nostre sistema productiu, construït sobre la seguretat i la qualitat, es converteixi en una qüestió de màxima prioritat per a la UE.

El camp espanyol reclama un tracte igualitari per a les produccions europees i les de tercers països. Considerem fonamental intensificar els controls en frontera per a garantir l’entrada d’aliments produïts sota les mateixes exigències fitosanitàries, laborals i de qualitat a les quals estan obligats els productors europeus. A més, els acords de lliure comerç de la UE, cas del Mercosur, utilitzen de manera sistemàtica al sector agrari com a moneda de canvi, obligant al tancament a milers d’explotacions agrícoles i ramaderes de tota Europa.

Igualment, les organitzacions convocants recorden que l’última reforma de la PAC aprovada per Brussel·les exigeix més amb menys recursos. Estratègies com la “De la granja a la taula” o la Llei de Restauració de la Naturalesa es queden en meres polítiques d’aparador verd si no compten amb un full de ruta realista i mesures de suport molt més ambicioses perquè els agricultors professionals puguin escometre la transició de manera justa, equilibrada i rendible.

Tot això, en uns moments, en els quals els productors agraris es troben en una situació ruïnosa a conseqüència de l’absurda pujada dels costos de producció, superior al 35% en 2022; la caiguda de la productivitat per efecte de la sequera i uns preus en origen que no garanteixen cobrir els costos de producció.

Per tot això, ASAJA, COAG, UPA i les Cooperatives Agro-alimentàries reclamen als ministres d’Agricultura de la UE “un viratge en les polítiques agràries i la consideració de l’alimentació com a assumpte de màxima prioritat”, per al que és indispensable protegir el teixit productiu, els agricultors i ramaders europeus, perquè puguen complir amb la seua funció bàsica de proporcionar aliments sans i assegurances a la societat a preus raonables.

manifestació 5 de setembre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.