La pedra acaba de rematar la desastrosa campanya de verema 2023, amb pèrdues de fins a 1.200 euros per hectàrea en la collita més curta i cara de l'última dècada

  • La pedra caiguda ahir a Requena, acaba per rematar la desastrosa campanya de verema, que ja venia molt afectada per la sequera i els preus
  • COAG demana a la AICA que actuï d’ofici davant els preus per sota de costos presentats pels grans cellers de referència.
  • Una caiguda de la producció d’entre el 20 i 40% per sequera i uns costos de producció a l’alça no justifiquen les taules de preus presentades.
  • La Tempesta també afecta greument als cultius de cítrics i hortícoles a la comarca de Camp de Túria

La Tempesta de pedra caiguda el 17 de setembre en la zona de Requena, ha rematat la desastrosa collita de raïm de vinificació per a aquesta campanya.

La zona afectada, que està sobre les 4.000 Has, se centra entre les pedanies de Requena dels Isidros, Els Ducs, Camp Arcís i La Portera, i on s’estima que sobre 1000 Has poden tenir el fins al 100% de pèrdua de collita.

La tempesta ha estat tan forta, que en molts casos ha produït danys en els propis ceps, destruint les gemmes que han de donar la fusta per a la collita del pròxim any. Això, al costat de la feblesa que venen arrossegant les vinyes aquesta campanya per la brutal sequera patida, fa perillar la collita de la pròxima campanya.

La Tempesta, en forma de pedra i vent, també ha afectat greument la comarca de Camp de Túria, principalment en les localitats de Vilamarxant, Pobla de Vallbona, Benissano i Benaguasil, produint greus danys en els cultius cítrics i hortícoles

PREUS – LLEI DE LA CADENA AGROALIMENTÀRIA

D’altra banda, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha demanat a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) que actuï d’ofici i realitzi una campanya exhaustiva d’inspeccions sobre els contractes de compra-venda de raïm de vinificació presentats pels grans cellers de referència.

Obviant la inqüestionable pujada dels costos de producció per al viticultor i la reducció de collita prevista, (la més baixa dels últims 10 anys tal com s’observa en gràfic), els preus del raïm oferts se situen clarament per sota dels costos, incomplint la Llei de millora de la Cadena Alimentària. Depenent de la zona i la varietat de raïm, els preus presentats recullen baixades de fins a un 30% respecte a 2022.

Amb aquestes cotitzacions, segons els càlculs realitzats pels Serveis Tècnics de COAG, un viticultor tipus perdria de mitjana entorn dels 1.200€ per Ha. Els costos de producció s’eleven a 0,52€/kg, molt per sobre dels preus presentats, que són de 0,36€/kg per a negra ull de llebre.

“És intolerable que els grans cellers se saltin a la torera la llei i obliguin els agricultors a veremar a pèrdues. No consentirem ni que hi hagi viticultors que no tinguin on lliurar el seu raïm, ni que a uns altres els obliguin a signar contractes sabent que els seus costos de producció no es cobreixen amb els preus oferts. Tirar endavant raïm de qualitat no es pot fer a qualsevol preu”, ha subratllat el responsable del sector vitivinícola de COAG, Joaquín Vizcaino.

COAG ha habilitat en el seu portal web una bústia digital de denúncies sobre possibles incompliments de la Llei de la Cadena Alimentària. D’aquesta manera, qualsevol agricultor/a pot posar-se en contacte amb els experts jurídics de COAG per a traslladar-los la potencial infracció. L’equip tècnic d’aquesta organització estudiarà cada cas i, si observen indicis suficients, tramitarà dins del termini i en la forma escaient la denúncia corresponent davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), la qual cosa permetrà a l’afectat emparar-se en l’anonimat enfront de l’altra part.

vendimia desastrosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.