Davant la brutal pujada de costos en el sector agrari
COAG considera insuficient el paquet de mesures aprovat pel Govern per a afrontar els efectes de la sequera i la greu crisi que travessa el camp
- “Necessitem que el Govern intervingui en el mercat de l’energia i els combustibles, fixant uns preus màxims. És una vergonya que els milions de beneficis caiguts del cel de les elèctriques llastrin la producció d’aliments en un context en el qual la seguretat alimentària d’Europa es trontolla pels efectes de la guerra a Ucraïna”, ha apuntat Miguel Padilla, Secretari General de COAG.
Madrid, 15 de març de 2022.
Davant la brutal pujada dels costos que arrossega el sector agrari, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) considera totalment insuficient el paquet de mesures aprovades avui pel Govern en Consell de Ministres. De març de 2021 a març de 2022, l’anàlisi realitzada pels Serveis Tècnics de COAG recull una pujada interanual d’un 96% en el preu de l’energia i lubrificants, un 150% en fertilitzants i un 35% en pinsos, partida que suposa la meitat de les despeses totals en les explotacions ramaderes.
“Davant una crisi de tal magnitud necessitem mesures extraordinàries. El Govern ha d’intervenir en el mercat de l’energia i els combustibles, fixant uns preus màxims. És una vergonya que els milions de beneficis caiguts del cel de les elèctriques llastrin la producció d’aliments en un context en el qual la seguretat alimentària d’Europa es trontolla”, ha apuntat Miguel Padilla, Secretari General de COAG.
No obstant això, respecte a l’apartat de mesures fiscals i econòmiques aprovat, COAG considera que la reducció del 20% del rendiment net per a les activitats agrícoles i ramaderes que tributen en l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) pel mètode d’Estimació Objectiva (mòduls), pot suposar un petit baló d’oxigen per als agricultors i ramaders que cotitzin en aquest règim. No obstant això, aquesta organització considera molt limitada la línia d’ajuda, en règim de concessió directa, per a la bonificació d’operacions de finançament formalitzades a través de les entitats financeres, per al que s’habilita un pressupost de 10 milions d’euros.
En l’àmbit laboral, COAG subratlla que la solució no passa per l’ajornament de les quotes a la Seguretat Social a un interès reduït, del 0,5%, perquè “abans o després has d’acabar pagant el deute acumulat i els interessos d’aquesta”, ha afirmat Padilla.
Referent a l’establiment d’unes tarifes assumibles per als regants, COAG apunta que el preu de 0,45 euros/metre cúbic es queden encara per sobre de la quantia demanda com a raonable pel sector, 0,30€/metre cúbic.