La UE utilitza de nou als ramaders com a moneda de canvi en l'acord de lliure comerç amb Nova Zelanda
Els productors de carn de corder seran els més perjudicats, en incrementar-se per sobre de les 150.000 tones el contingent d’entrada lliure de drets. També s’incrementa el volum d’importacions de carn de boví i productes lactis.
- Il·lustra la hipocresia i incoherència de la política comercial de Brussel·les respecte als objectius mediambientals del Pacte Verd Europeu i de l’estratègia de la Granja a la Mesa i obre la porta a produccions ramaderes que no compleixen els alts estàndards europeus en matèria de benestar animal i respecte al medi ambient.
- “Un corder neozelandès viatjarà més de 20.000 km per a poder consumir-se en el mercat comunitari amb les emissions de CO₂ que això suposa. És un paradigma comercial totalment obsolet i irresponsable en un context de canvi climàtic i crisi de rendibilitat de les nostres explotacions ramaderes”, ha apuntat Miguel Padilla.
La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) denúncia que la UE ha utilitzat de nou als ramaders com a moneda de canvi en l’acord de lliure comerç segellat amb Nova Zelanda el passat 30 de juny. “No s’ha tingut en compte ni la crisi de rendibilitat en la qual es troben immerses les nostres explotacions ramaderes pel brutal increment de costos ni la competència deslleial que suposa obrir la portes del mercat comunitari a produccions de tercers països que no compleixen amb les normatives europees en matèria de benestar animal i sostenibilitat mediambiental”, ha lamentat Miguel Padilla, Secretari General de COAG.
Així mateix, des que COAG s’afirma que aquesta iniciativa Il·lustra la hipocresia i incoherència de la política comercial de Brussel·les respecte als objectius mediambientals del Pacte Verd Europeu i de l’estratègia de la Granja a la Mesa. “Un xai neozelandès viatjarà més de 20.000 km per a poder consumir-se en el mercat comunitari amb les emissions de CO₂ que això suposa. És un paradigma comercial totalment obsolet i irresponsable en un context d’emergència climàtica”, ha postil·lat Padilla.
Els termes de l’acord. Accés de Nova Zelanda al mercat de la UE
Carn d’oví. En virtut de l’acord, la UE permetrà la importació d’un contingent aranzelari de 38.000 tones lliure de drets. Aquest volum s’introduirà gradualment al llarg de 7 anys a partir de l’entrada en vigor de l’acord. Aquest volum se suma al contingent aranzelari anterior (114.184T).
Carn de boví – En virtut de l’acord, la UE permetrà la importació d’un contingent aranzelari de 10.000 t. Aquest volum s’introduirà gradualment al llarg de 7 anys a partir de l’entrada en vigor de l’acord. Es limita únicament a la carn de boví d’alta qualitat alimentada amb herba (Hilton). NZ exportava a la UE menys de 1.000t anuals a través del contingent aranzelari per a la carn de boví d’alta qualitat. També es concedirà accés a través de contingents aranzelaris al blat de moro dolç (800 tones amb dret zero) i a l’etanol (4.000 tones amb dret zero).
Productes lactis
Mantega – La UE permetrà les importacions dins del límit del nou contingent aranzelari de 15.000 t amb el mateix dret reduït gradualment Nova Zelanda té actualment accés al contingent aranzelari de 47.177 t.
Formatge – En virtut de l’acord, la UE permetrà la importació d’un contingent aranzelari de 25.000 tones lliure de drets. Aquest volum s’introduirà gradualment al llarg de 7 anys a partir de l’entrada en vigor de l’acord. També es concedirà accés a través de contingents aranzelaris per al sèrum de llet d’alt contingut proteínic (3.500 t escalonades al llarg de 7 anys amb dret zero).
Llet en pols – S’obrirà un contingent aranzelari de 15.000 tones. Aquest volum s’introduirà gradualment al llarg de 7 anys a partir de l’entrada en vigor de l’acord.